U bevindt zich hier: Home > Inwoner > Omgevingswet > Participatie

Participatie

Participatie is belangrijk binnen de nieuwe Omgevingswet.

De Omgevingswet stimuleert dat u actiever en eerder wordt benaderd om mee te denken over nieuwe plannen in uw buurt, uw gemeente, uw provincie. Dat heet participatie.

Op welke manier dat gebeurt, kan verschillen. Of misschien benadert uzelf uw omgeving met een eigen initiatief. De initiatiefnemer van een plan, een idee, is verantwoordelijk voor het betrekken van bijvoorbeeld buren en andere belanghebbenden. Het gaat om degenen op wie de plannen direct of indirect invloed hebben.

Participatie bij uw initiatief

Iemand met een plan of een idee (initiatiefnemer) wordt aangemoedigd om aan participatie te doen, maar is dat niet verplicht. Er is één uitzondering: de gemeenteraad wijst gevallen aan waarin participatie wél verplicht is. Het gaat dan om activiteiten, die niet binnen het omgevingsplan passen en waarvoor een vergunning nodig is.

Hoe organiseert u een goede participatie bij uw plan?

Grote en ingewikkelde plannen vragen een intensievere betrokkenheid uit de omgeving en andere belanghebbenden, dan een klein initiatief of plan. Onze Handreiking Omgevingsdialoog bij uw initiatief kan u helpen. De handreiking is vanaf begin 2024 beschikbaar op onze website.

Animatie

Bekijk op de website  Aan de slag met de Omgevingswet de animatie over participatie in de Omgevingswet, hierin krijgt u een korte uitleg over participatie.