U bevindt zich hier: > Toegankelijkheid

Toegankelijkheid

Iedereen moet onze website eenvoudig kunnen gebruiken. Welk apparaat of hulpmiddel je ook gebruikt. Of je nu veel of weinig leest of internet gebruikt. Die toegankelijkheid meten we met het Kwaliteitsmodel Webrichtlijnen.

www.webrichtlijnen.nl

De status

In augustus 2014 hebben wij een toets uit laten voeren op de toegankelijkheid volgens Webrichtlijnen 2.0. Hoewel daarbij opviel dat er al hard gewerkt is aan toegankelijkheid en bouwkwaliteit, zijn er nog steeds aanpassingen nodig om volledig te voldoen aan de landelijke toegankelijkheidseisen.

Bekijk het toetsresultaat Webrichtlijnen 2.0 (PDF, 1,4 Mb) 

Nog niet volledig toegankelijk

Op dit moment (december 2015) zijn er nog situaties zijn waarin onderdelen nog niet conform de gestelde toegankelijkheidseisen functioneren. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Informatie op subsites, waaronder de afvalkalender, afsprakensite, digitale formulieren, Woz-informatie en raadsinformatie. 
  • Niet bij alle onderdelen krijgt de bezoeker een bruikbare foutpagina.
  • Er zijn nog 'parsefouten' waardoor er problemen kunnen zijn de verwerking en weergave in verschillende browsers en hulpapparatuur.

Beperkt toegankelijke formulieren

De gemeente maakt nog gebruik van een klein aantal formulieren met een beperkte toegankelijkheid. Deze formulieren zijn bedoeld om thuis uit te printen en per post op te sturen dan wel mee te nemen naar het gemeentehuis om de aanvraag te versnellen of vergemakkelijken. Het gaat om de volgende formulieren:

Het kunnen maken en gebruiken van volledige toegankelijke en invulbare formulieren wordt als eis opgenomen bij de uitbreiding en/of vervanging van onze huidige formulierenfunctionaliteit (zie: aanpak).

Aanpak

De gemeente heeft gekozen voor de volgende aanpak om volledig te kunnen voldoen aan de landelijke eisen:

  1. In kaart brengen contractduur subsites en applicaties en verantwoordelijke budgethouders (2015).
  2. Aanschrijven leveranciers subsites met verzoek om ten behoeve van contractverlening te gaan voldoen aan webrichtlijnen 2.0 en verzoek om dit aan te tonen middels onafhankelijke toetsresultaten (2016).
  3. Bij einde contractduur alleen verlengen indien het product aantoonbaar (met onafhankelijke toetsresultaten) voldoet aan de webrichtlijnen, anders een alternatief product zoeken dat aantoonbaar voldoet.

Melding van ontoegankelijkheid

Mocht u van mening zijn dat onze website ondanks onze toetsing niet voldoet of heeft u om wat voor een reden dan ook geen toegang tot de informatie die u zoekt; laat het ons weten. Hiermee helpt u ons de website te verbeteren, zodat u en eventuele mede-bezoekers in de toekomst optimale toegang hebben tot onze informatie.

U kunt een melding doen door een mail te sturen naar webmaster@rucphen.nl:

  • Stuur a.u.b. de link naar de pagina die problemen gaf.
  • Omschrijf het probleem.
  • Geef bij voorkeur aan welk besturingssysteem u gebruikt, welke browser software u heeft, of u instellingen heeft aangepast en of u hulpmiddelen, schermlezer, schermvergrotingssoftware, spraakherkenningssoftware gebruikt

Uw melding zal in onderzoek genomen worden en u wordt op de hoogte gesteld van de beoordeling en eventueel de termijn waarin het wordt aangepast. 

Sluiten