U heeft een exploitatievergunning openbare inrichting nodig als u eten bezorgd, als klanten bij u kunnen eten of drinken of dit kunnen afhalen. Om ervoor te zorgen dat bij de exploitatie van een openbare inrichting de openbare orde en veiligheid gewaarborgd blijft is er een vergunning nodig voor de exploitatie. Vergunningsvoorwaarden kunnen betrekking hebben op bijv. openingstijden, beveiliging en deurbeleid.
Welke openbare inrichtingen zijn vergunningplichtig?
Navolgende openbare inrichtingen moeten over een exploitatievergunning openbare inrichting beschikken voordat zij open mogen: Cafetaria, afhaalzaak en bezorgzaak, pizzeria, shoarmazaak, grillroom, café, waterpijpcafé, restaurant, hotel, pension, snackbar, discotheek, buurthuis, clubhuis, ijssalon of elke ander bedrijf waar klanten dranken of spijzen kunnen kopen die ter plaatse worden bereid of verstrekt. Een bijbehorend terras is eveneens vergunningplichtig.
Welke openbare inrichtingen zijn niet vergunningplichtig?
Geen vergunning is vereist voor een openbare inrichting die zich bevindt in een:
a. winkel als bedoeld in artikel 1 van de Winkeltijdenwet voor zover de activiteiten van de openbare inrichting een nevenactiviteit vormen van de winkelactiviteit;
b. zorginstelling;
c. museum; of
d. bedrijfskantine of -restaurant;
e. cateringbedrijf.
Ontheffing?
Is de openbare inrichting een horecabedrijf? Wordt er voor het horecabedrijf een Alcoholwetvergunning aangevraagd en zijn er in het verleden geen incidenten geweest in of bij het horecabedrijf met betrekking tot geweld, overlast of drugsgebruik- en handel? Dan kan er ontheffing van de exploitatievergunningplicht worden verleend.
BIBOB-toets
Bij de behandeling van een aanvraag om een exploitatievergunning openbare inrichting vindt een BIBOB-toets plaats. Bekijk hier meer informatie over het BIBOB-onderzoek.
Voor vragen over het BIBOB-onderzoek kunt u contact opnemen met team Veiligheid via het algemene telefoonnummer 0165-349500 of per mail: veiligheid@rucphen.nl.
Afspraak maken en opvragen aanvraagformulieren
U kunt het aanvraagformulier voor een exploitatievergunning openbare inrichting opvragen bij: Caroliene de Bruijn 0165-349708 of Jorina de Regt 0165-349704
Wanneer krijgt u een exploitatievergunning openbare inrichting?
U krijgt een exploitatievergunning openbare inrichting als u onder andere voldoet aan de volgende voorwaarden:
Tarieven 2025
Vergunning exploitatie openbare inrichting € 382,75
8-26 weken U ontvangt een besluit binnen 8 weken na ontvangst van uw aanvraag. Bij een complexe aanvraag kan deze termijn worden verlengd met nog eens zes weken. U wordt hierover schriftelijk geïnformeerd.
Als naar aanleiding van de uitkomst van de BIBOB-toets een advies moet worden gevraagd bij het Landelijk Bureau BIBOB kan de termijn met 12 weken worden verlengd.
De exploitatievergunning openbare inrichting is onbeperkt geldig, maar niet overdraagbaar. Onderstaande wijzigingen moet u verplicht doorgeven, anders vervalt de vergunning:
Tijdens de openingstijden van de openbare inrichting moet altijd een leidinggevende die op de vergunning is vermeld aanwezig zijn.
Een exploitatievergunning openbare inrichting wordt ingetrokken wanneer:
Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur (BIBOB)
Alcoholwet Algemene Plaatselijke Verordening
Alcoholwetvergunning
Wilt u alcoholhoudende drank schenken? Dan heeft u een Alcoholwetvergunning nodig. Zie voor meer informatie : https://www.rucphen.nl/Gemeentewinkel/Alcohol-schenken-Alcoholvergunning
Omgevingsvergunning
a. als u uw onderneming verbouwt of gebouwd wordt;
b. als u reclame wilt aanbrengen op of rond uw onderneming;
c. als er meer dan 50 personen in uw bedrijf kunnen verblijven (brandveilig gebruik).
Terras in het openbare gebied
Wilt u een terras plaatsen in het openbare gebied, bijv. op een trottoir? Dan kunt u volstaan met een melding als het terras voldoet aan de "Nadere regels plaatsen algemene Plaatselijke Verordening gemeente Rucphen". Voldoet het terras hier niet aan? Bel ons dan om een ontheffing aan te vragen.
Melding Activiteitenbesluit milieubeheer
In het Activiteitenbesluit (AB) staan milieuregels van het Rijk o.a. op het gebied van geluid, geur en afval. Start u een nieuwe onderneming? Doe dan óók een melding Activiteitenbesluit milieubeheer. Dat regelt u op www.aimonline.nl . U heeft hiervoor een plattegrondtekening en (eventueel) een akoestisch onderzoek nodig. Let op: een melding is zaakgebonden. Als er eerder een melding is gedaan en er verandert niets aan de bedrijfsvoering dan hoeft u geen nieuwe melding te doen.
Voor vragen kunt u contact opnemen met:
- Caroliene de Bruijn; c.de.bruijn@rucphen.nl (0165-349708)
- Jorina de Regt; j.de.regt@rucphen.nl (0165-349704).