Trouwen, huwelijk en geregistreerd partnerschap

Aanvragen

Voor : particulier

Wilt u in onze gemeente trouwen of een partnerschap registreren? U kunt uw plannen direct via internet vastleggen. Gebruik daarvoor uw DigiD.

Huwelijk of partnerschap reserveren met DigD app of SMS-controle

Minimaal 2 weken vooraf melden 

 • U hoeft geen huwelijksaangifte of aangifte van geregistreerd partnerschap meer te doen.
 • Geef uw plannen wel minimaal 2 weken voor het huwelijk (of partnerschap) door aan de ambtenaar van de burgerlijke stand.
 • U kunt de melding ook eerder doen: maximaal 1 jaar voor het geplande huwelijk (of de partnerschapsregistratie).
 • De trouwdatum leggen we pas vast, wanneer de melding compleet is, dus ook de gegevens van de getuigen ingeleverd zijn. Hiervan ontvangt u een bevestiging. U kunt niet eerder reserveren. De datum die u bij de melding invult, is een gewenste datum. Het kan zijn dat de door u gewenste datum al bezet is. Wij nemen dan met u contact op. U kunt zelf niet zien of een datum nog beschikbaar is.
 • Bij de bijeenkomst van de voltrekking huwelijk/partnerschap dienen minimaal 2 en maximaal 4 getuigen aanwezig te zijn

Voornemen huwelijk/partnerschap melden

Het meldingsformulier is gebaseerd op Nederlandse adressen. Woont u of uw partner niet in Nederland, neem dan contact op met de afdeling Gemeentewinkel.

Trouwambtenaar

Wilt u een uitgebreide ceremonie? Dan neemt één van onze trouwambtenaren contact met u op. Dat gebeurt een paar weken voor de trouwdatum. Een trouwambtenaar is een medewerker van de gemeente. Hij of zij leidt de ceremonie. De afspraak is bedoeld om kennis te maken met onze trouwambtenaar. Heeft u voorkeur voor een trouwambtenaar? Geef dit dan aan ons door. Let wel: Bij kosteloze huwelijken kunt u geen voorkeur opgeven.

Maak kennis met onze trouwambtenaren

Locatie

U trouwt normaal gesproken in het gemeentehuis. Hetzelfde geldt als u voor partnerschap kiest. Het is echter in de gemeente Rucphen ook mogelijk om te trouwen in Dorpshuis De Trapkes, Sprundel. Aanstaande bruidsparen die gebruik willen maken van deze locatie kunnen dit aangeven bij hun melding van registratie.

Een andere, door u zelf gekozen, locatie is ook mogelijk. De plek die u kiest moet wel een gebouw zijn of daarbij behorende tuin. U vraagt toestemming voor de locatie aan per brief via gemeente@rucphen.nl. De gemeente beoordeelt de door u gekozen plek onder andere op toegankelijkheid, veiligheid en uitstraling. Vraag ernaar bij medewerkers van de afdeling Gemeentewinkel, t. 0165-349500.

Bekijk de trouwlocatie (Youtube)

Voorwaarden

 • u bent 18 jaar of ouder
 • u bent niet al getrouwd / hebt geen geregistreerd partnerschap
 • u verschijnt samen persoonlijk voor een ambtenaar van de burgerlijke stand, legt een verklaring af en ondertekent de trouwakte/partnerschapsakte
 • als u onder curatele staat, heeft u toestemming nodig van de kantonrechter 
 • ouders en kinderen, grootouders en kleinkinderen en broers en zussen mogen niet met elkaar trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. Als de partners door adoptie familie van elkaar zijn, is een uitzondering mogelijk.
 • Bij de bijeenkomst van de voltrekking huwelijk/partnerschap dienen minimaal 2 en maximaal 4 getuigen aanwezig te zijn

Wanneer u in het buitenland getrouwd bent, moet u hiervan bewijstukken overleggen voor registratie in de BRP (Basisregistratie Personen). Let op! Huwelijken voltrokken naar het recht van een ander land, zijn vaak ook geldig naar Nederlands recht. U kunt dan niet nogmaal trouwen. Neem voor meer informatie contact op met uw gemeente.

Kosten

Tarieven 2024

 • maandagochtend 9.00 uur en woensdagochtend 9.00 uur: Voor de voltrekking van een huwelijk of registratie van een partnerschap op maandag en woensdag om 9.00 uur worden geen huwelijksleges in rekening gebracht (korte ceremonie, zonder toespraak, met maximaal 6 aanwezigen, inclusief het bruidspaar en getuigen). Een kosteloze huwelijksvoltrekking of geregistreerd partnerschap is mogelijk mits 1 van beide echtgenoten of partners woonachtig is in de gemeente Rucphen.
 • werkdagen tussen 9.00 uur en 16.00 uur: € 421,55
  (met uitzondering van de onder 1 genoemde ochtenden)
 • op zaterdag of op een door het college van burgemeester en wethouders aangewezen brugdag tussen 10.00 uur en 16.00 uur: € 943,85. Op zon- en feestdagen, kunt u niet trouwen of een partnerschap sluiten.
 • het in behandeling nemen van een aanvraag voor het beoordelen van een pand als geschikte locatie voor de voltrekking van een plechtigheid € 95,25 

Extra opties
U kunt uw ceremonie uitbreiden met diverse opties. Hiervoor gelden aparte toeslagen.
Let op: u betaalt de gekozen opties samen met de hierboven genoemde huwelijksleges!

 • Trouwboekje of partnerschapsboekje: € 29,60
 • Het ten gehore brengen van muziek: Gratis
 • Tonen van beelden op de videowall in de raadzaal Gratis
 • Voltrekking in een bijzonder huis:  €  50,00
 • Voltrekking op een externe locatie vermeerderd met:  € 196,75
 • Voltrekking door een ambtenaar van een andere gemeente voor 1 dag (al beëdigd) : € 79,95
 • Voltrekking door een buitengewoon ambtenaar voor 1 dag (nog niet beëdigd): € 426,40
 • Inzet van gemeentepersoneel als getuige: € 42,05 per getuige.

De kosten voor het in behandeling nemen van een aanvraag om een gereserveerde datum voor de huwelijksvoltrekking, registratie van het partnerschap of omzetting van het geregistreerd partnerschap in een huwelijk te wijzigen binnen een periode van veertien dagen voorafgaand aan die gereserveerd datum bedragen € 106,60.

Als de bruiloft of partnerschapregistratie niet doorgaat, krijgt u  50% van de kosten terug.
Dit geldt ook voor de omzetting van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk.

Gerelateerde producten