U bevindt zich hier: Home > Inwoner > Crisisnoodopvang > Persbericht crisisnoodopvang in sporthal De Vijfsprong

Persbericht crisisnoodopvang in sporthal De Vijfsprong

Landelijk zijn er onvoldoende reguliere opvangplekken voor asielzoekers. Het Rijk heeft de veiligheidsregio’s gevraagd om zorg te dragen voor de opvang van asielzoekers. Veiligheidsregio Midden- en West Brabant (VRMWB) – waar Rucphen deel van uit maakt - staat dus ook voor deze taak. Gezien het grote aantal asielzoekers en het tekort aan slaapplaatsen, is ook ons als gemeente dringend gevraagd een bijdrage te leveren.

Vanaf maandag 9 oktober wordt sporthal De Vijfsprong daarom geschikt gemaakt als crisisnoodopvanglocatie. Het gaat net als in 2022 om opvang van ongeveer 80 asielzoekers. De crisisnoodopvang duurt tot uiterlijk 1 juli 2024. De kosten komen voor rekening van het COA.

Rucphen pakt haar taak in tijdelijke opvang asielzoekers

De gemeente Rucphen wordt – naast de wettelijke taak voor huisvesting van statushouders – dringend gevraagd wederom een bijdrage te vervullen in de opdracht voor tijdelijke opvang van asielzoekers.

Gezien dit verzoek, de stagnatie in de reguliere opvang van asielzoekers en onze rol in de regio, kan onze gemeente niet anders dan ook een bijdrage leveren in de tijdelijke opvang van asielzoekers. Daarom heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om net als in 2022 een crisisnoodopvang in te richten in sporthal De Vijfsprong.

Bewoners, bedrijven en verenigingen

Omwonenden en ondernemers die wonen/werken in de buurt van sporthal De Vijfsprong en verenigingen die actief zijn in De Binnentuin zijn geïnformeerd over de komst van een crisisnoodnoodopvang.

Voorbereiding van start

Vanaf maandag 9 oktober starten de voorbereidingen om de sporthal in te richten als crisisnoodopvanglocatie. Dat betekent dat er bedden, sanitaire voorzieningen, beveiliging, catering etc. geregeld gaat worden. De inrichting gebeurt door het COA, Rode Kruis en de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant, in samenwerking met de gemeente. Samen treffen we alle nodige maatregelen om ervoor te zorgen dat de opvang op een veilige en prettige wijze verloopt.

“Samen met het Rode Kruis zijn we er als gemeente verantwoordelijk voor deze situatie net als in 2022 zo goed mogelijk te organiseren. Zowel voor de vluchtelingen als voor de omgeving”, benadrukt burgemeester Marjolein van der Meer Mohr.

Vragen? Bekijk de meestgestelde vragen en antwoorden