U bevindt zich hier: Home > Inwoner > Oekraïne

Oekraïne

Veel Oekraïners hebben (nood)hulp nodig. Velen zijn op de vlucht geslagen voor het oorlogsgeweld. Veiligheid is voor hen geen vanzelfsprekendheid meer. Wereldwijd zetten landen, bedrijven en hulporganisaties zich hiervoor in. U kunt ook zelf mensen uit Oekraïne op verschillende manieren helpen.

 Wat kunt u doen? (Rijksoverheid.nl)


Meer informatie over hulp bieden

  • Als u Oekraïense vluchtelingen wilt helpen, vindt u op de website RefugeeHelp van VluchtelingenWerk alle informatie die u nodig heeft.
    Deze website is ook in het Oekraïens, Russisch en Engels te lezen. 
  • Op de websites van het Rode KruisLeger des Heils en VluchtelingenWerk Nederland vindt u eveneens informatie als u wilt helpen. Deze hulporganisaties stroomlijnen samen met Takecarebnb de particuliere opvang van mensen die Oekraïne zijn ontvlucht.
  • Het Rode Kruis biedt een telefonische 'Informatielijn Oekraïne'. Deze informatielijn kunt u bellen als u hulp wilt aanbieden of vragen heeft over bijvoorbeeld het aanbieden van tijdelijke huisvesting. Het nummer van de informatielijn is 070 44 55 888 (maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 21.00 uur).
  • Voor mensen die Oekraïne zijn ontvlucht, is een WhatsApp-hulplijn van het Rode Kruis beschikbaar. Via het nummer +31 6 48 15 80 53 worden zij in het Oekraïens, Russisch of Engels geholpen.

Informatie over verblijf in Nederland

(Inschrijven, onderwijs en zorg, )

Laat weten wat u voor mensen uit Oekraïne doet

Organiseert u hulp of acties voor Oekraïne? Stuur ons een bericht via hulpaanoekraine@rucphen.nl. 

Wat doet de gemeente en veiligheidsregio?

Alle veiligheidsregio’s (gemeente Rucphen is onderdeel van Veiligheidsregio Midden- en West Brabant) hebben via de Rijksoverheid de opdracht gekregen om opvangplekken te organiseren voor Oekraïense vluchtelingen.

In het gebouw aan de Claudius Prinsenlaan 12 in Breda is met regiogemeenten een ontvangstpunt voor Oekraïense vluchtelingen geopend. Hier kunnen ze hun aankomst in Breda melden. Ook vindt hier een korte screening en een gezondheidscheck plaats. Van hieruit gaan de vluchtelingen naar een opvanglocatie.  
Het ontvangstpunt is bemand door medewerkers van de Gemeente Breda en open van maandag tot en met zaterdag van 9.00 - 17.00 uur. Buiten deze tijden kunnen Oekraïense vluchtelingen terecht bij sportcentrum De Scharen.

Binnen onze gemeente onvangen een aantal particulieren al vluchtelingen uit Oekraïne op. Daarnaast huren we als gemeente een tweetal woningen voor opvang van Oekraïense vluchtelingen. 

Meer informatie via de veiligheidsregio

Heeft u vragen of ideeën?

Neem dan contact met ons op via t. 0165-349500. We beantwoorden graag uw vragen.