Rioolverstopping oplossen

Aanvragen

Voor : ondernemer, particulier

Controleer waar de verstopping zit

 1. Bel de gemeente en vraag waar u het ontstoppingstuk kunt vinden. Normaal gesproken ligt dat in de grond op of vlakbij de grens van uw terrein. Als we uw adres weten, kunnen we u precies vertellen hoe u het ontstoppingsstuk kunt vinden. 
 2. Graaf het ontstoppingsstuk op. Of vraag een rioolservicebedrijf om te kijken. De kosten voor het inschakelen van een bedrijf zijn voor u. Let op als de gevel van uw woning direct aan gemeentegrond grenst. U mag niet op gemeentegrond graven om het ontstoppingsstuk te zoeken. Neem dan contact op met de gemeente.
 3. Controleer of er water in het ontstoppingsstuk staat:
  • het ontstoppingsstuk is leeg
   Laat vanuit uw woning water wegstromen, zet bijvoorbeeld de kraan open of trek het toilet door. Als het water niet bij het ontstoppingsstuk komt, zit de verstopping in uw eigen deel van de riolering. Regel dan zelf het ontstoppen. U kunt een bedrijf inschakelen dat uw riool kan ontstoppen. U betaalt zelf de kosten.
  • er blijft water in het ontstoppingsstuk staan
   De verstopping zit op gemeentegrond. Bel de gemeente. Wij regelen het ontstoppen. 

Tip: Alleen wc-papier lost op in water

Wist u dat alleen wc-papier is gemaakt om op te lossen in water en andere doekjes niet? Vochtig toiletpapier, schoonmaakdoekjes en bijvoorbeeld billendoekjes klonteren samen. Dat zorgt voor verstoppingen, waardoor de wc niet meer goed doorspoelt of het water in de wasbak of douche niet goed wegloopt of zelfs stinkt. Gebruikt u andere doekjes dan wc-papier? Gooi ze dan in de afvalbak, dat voorkomt verstoppingen. Meer informatie en tips vindt u op https://nietinhetiool.nl

Kosten

Bij een verstopping in de huisaansluiting op gemeentegrond:

 • voor de kosten die de gemeente maakt betaalt u niets
 • schakelt u zelf een bedrijf in, dan zijn de kosten voor u

Bij een verstopping op eigen terrein:

 • U regelt zelf het ontstoppen en betaalt de kosten die u hiervoor maakt