Voor : particulier
Elke wijk is uniek. Bewoners kennen zelf de kenmerken van hun eigen buurt het beste. De politie, gemeente en woningcorporatie hebben een verantwoordelijkheid op het gebied van veiligheid en leefbaarheid, maar buurtbewoners zelf ook. Met buurtpreventie zorgen inwoners zelf dat de leefbaarheid binnen hun wijk/dorpskern gezond en aantrekkelijk blijft. Ook letten zij op de veiligheid. Zij zijn extra waakzaam en alert. Leden van buurtpreventie hebben regelmatig contact met politie, gemeente en woningstichting. Door lid te worden van de buurtpreventie levert u een bijdrage aan het terugdringen van de overlast, vernielingen en andere onvolkomenheden zoals kapotte verlichting of zwerfafval en andere incidenten zoals woninginbraken.
U kunt buurtpreventist worden als u:
Naast het lidmaatschap bij de Buurtpreventie kunt u ook op een andere manier onveilige situaties in uw omgeving terugdringen, namelijk door u aan te sluiten bij de !Alert WhatsApp groep van uw wijk. Door het zo breed mogelijk uitrollen van deze WhatsApp groepen worden uw medebewoners én de politie tijdig gealarmeerd waardoor de heterdaadkracht bij verdachte situaties verhoogd wordt.
Leden van de app-groepen van de buurtpreventie verspreiden uw melding via een van de WhatsApp groepen.
Heeft u interesse om lid te worden van het buurtpreventieteam en/of van de WhatsApp groep? Neem contact op met één van de coördinatoren van het team. Heeft u vragen of wilt u vrijblijvend een ronde meelopen? U kunt altijd terecht bij de coördinatoren of het gemeentelijk aanspreekpunt.
Door een verdachte situatie te melden in een !Alert WhatsApp groep – nadat u de politie heeft geïnformeerd – informeert u medebewoners waardoor de heterdaadkracht verhoogd wordt.
1. Deelnemers hebben een minimale leeftijd van 18 jaar;
2. Deelnemers zijn woonachtig in de wijk waar zij verbonden zijn aan de !Alert groep of werken hier;
3. Politie komt alleen in actie na een melding van 112;
4. !Alert werkt volgens het SAAR principe:
5. Meld zo veel mogelijk en denk aan een goed signalement:
6. Laat bij uw melding in de !Alert groep weten dat u 112 heeft gebeld
7. Let op uw taalgebruik in de !Alert groep
8.Speel geen eigen rechten en overtreedt geen regels/wetten
9. Gebruik !Alert alleen waarvoor dit bedoeld is
10. Informatie die wordt gedeeld in de !Alert groep verspreid u zelf niet verder.
De rol van de gemeente is puur faciliterend. Het is een project dat valt onder de overheidsparticipatie. De inwoners van de gemeente trekken het project. Wel zijn er regelmatig momenten van afstemming. Dan schuiven – naast de gemeente – ook de politie en woningstichting Thuisvester aan.