U bevindt zich hier: Home > Hulp bij de energierekening

Hulp bij de energierekening

Hebt u moeite met het betalen van de energierekening? Hieronder leest u welke hulp vanuit de gemeente en het Rijk worden geboden.

Energiefixers aan huis

In het kader van energiebesparing en het verlagen van de energierekening is de gemeente Rucphen een overeenkomst aangegaan met Energiebox. Deze landelijk opererende organisatie helpt bewoners aan huis met het aanbrengen van kleine energiebesparende maatregelen.

Dit wordt gedaan door energiefixers. Deze energiefixers hebben een bus vol energiebesparende middelen bij. Als ze een bezoek brengen, lopen ze met de bewoner door het huis om te kijken welke dingen ze kunnen doen om minder energie te gebruiken. Denk hierbij aan het aanbrengen van tochtstrips of het plaatsen van radiatorfolie. Deze maatregelen worden direct aangebracht, zodat er meteen effect is.

De bewoners die hiervoor in aanmerking komen krijgen automatisch een brief van de gemeente. Men kan wachten tot de energiefixer aanbelt, maar het is ook mogelijk om een afspraak te maken op een ander moment. Ook heeft men de optie om zich af te melden voor dit bezoek. Inmiddels zijn de eerste brieven verstuurd en zullen de overige bewoners in verschillende rondes worden aangeschreven. Naar verwachting komen er ongeveer 1500 woningen in aanmerking voor een bezoek van de energiefixers.

Noodfonds Energie 2024

Via het noodfonds energie (vanuit het Rijk) is het mogelijk om een deel van de energierekening terug te krijgen. Dit geldt voor mensen met een laag inkomen en een hoge energierekening. U kunt vanaf 22 januari uw aanvraag indienen. Inschrijven is 3 maanden mogelijk. 

Wie komt in aanmerking?

Huishoudens tot 130% van het sociaal minimum, die 8% of meer van hun inkomen kwijt zijn aan hun energierekening en huishoudens tot 200% van het sociaal minimum, die 10% of meer van hun inkomen kwijt zijn.

Deze huishoudens hebben recht op steun voor een periode van zes maanden. De aanvraag kan tot maart 2024 worden gedaan. Kijk voor meer informatie en hoe dit aan te vragen op:

https://www.noodfondsenergie.nl/