U bevindt zich hier: Home > Afval

Afval

Door ons afval als grondstof te gebruiken, besparen we op onze primaire grondstoffen. Er hoeven bijvoorbeeld minder bomen gekapt te worden voor papier en we hoeven minder aardolie te winnen voor plastic. Recyclen kost vaak minder energie dan het winnen van grondstoffen voor nieuwe materialen en dat is beter voor het klimaat.

 

Word jij de nieuwe coördinator zwerfafval?

Voor zwerfafvalprikken zoeken wij nog coördinatoren voor de dorpen Zegge, Schijf en St. Willebrord


Iedereen vindt een schone leefomgeving belangrijk. Jammer genoeg ligt er in de openbare ruimte toch nog veel zwerfafval. Het opruimen van dit zwerfafval is heel arbeidsintensief. De gemeente heeft niet genoeg mensen en financiële middelen om dit zwerfafval wekelijks op te ruimten.


Wij zijn dan ook heel blij met de vrijwilligers in de dorpen Rucphen en Sprundel die georganiseerd wekelijks het zwerfafval ruimen. De gemeente faciliteert de vrijwilligers door het beschikbaar stellen van knijpers, vuilniszakken, hesjes e.d..


Wij zijn op zoek naar enthousiaste personen en/of organisaties die het coördinatorschap in de dorpen St. Willebrord, Zegge en Schijf op zich willen nemen.

 

Waarom afval scheiden en recyclen?

Waarom is het zo belangrijk dat we afval sorteren? Hoe meer je sorteert, hoe beter de recyclage zal verlopen. Sorteren en recycleren helpt om duurzaam om te gaan met natuurlijke grondstoffen, bespaart energie, gaat de opwarming van de aarde tegen en stimuleert de economie.

 

Zoekt u informatie over de Milieustraat, Ophaaldagen etc.?

Kijk voor meer informatie op onze afvalpagina.

 

 

Project Afvaleducatie bij scholen

Voor de lagere scholen en het voortgezet onderwijs wordt jaarlijks een project Afvaleducatie uitgevoerd. Tijdens dit project worden gastlessen en workshops gegeven. Ook de jaarlijkse Opschoondag zit in dit project. De ouders worden eveneens betrokken bij dit project zodat zij thuis ook aandacht kunnen besteden aan afvalpreventie en afvalscheiding.