Stemmen voor de verkiezing van het Europees Parlement als niet-Nederlander

Stemmen voor de verkiezing van het Europees Parlement als niet-Nederlander

Op donderdag 6 juni 2024 is de verkiezing van het Europees Parlement. Heeft u de nationaliteit van 1 van de lidstaten van de Europese Unie? Dan kunt u ervoor kiezen om in Nederland te stemmen voor de Nederlandse leden van het Europees Parlement.

U kunt er ook voor kiezen om te stemmen in uw land van herkomst voor de leden van uw eigen lidstaat. U moet wel kiezen: 2 keer stemmen mag niet.

In het land van herkomst stemmen

Wilt u stemmen in het EU-land waarvan u de nationaliteit heeft? Dan moet u in dat land aangeven dat u wilt stemmen als kiezer in het buitenland. U mag dan niet in Nederland uw stem uitbrengen en u krijgt ook geen stempas.

In Nederland stemmen

Wilt u in Nederland stemmen? Dan moet u het registratieformulier invullen. Alle EU onderdanen woonachtig hebben inmiddels het formulier Y32 ontvangen. Mocht u nog niet in het bezit zijn van het formulier dan kunt u contact opnemen met Team Verkiezingen van de gemeente Rucphen, verkiezingen@rucphen.nl

Voorwaarden

  • U heeft de nationaliteit van een EU-land.
  • U bent 18 jaar of ouder op 6 juni 2024.
  • U woont in Rucphen.
  • U bent niet uitgesloten van het kiesrecht.
  • Het registratieformulier moet uiterlijk op dinsdag 23 april 2024 door Team Verkiezingen van de gemeente Rucphen zijn ontvangen.

Binnen 7 dagen na ontvangst van uw formulier, besluit de gemeente of u mag stemmen. U ontvangt uw stempas dan enkele weken voor de verkiezing.

Heeft u (ook) de Nederlandse nationaliteit, bent u 18 jaar of ouder en woont u in Rucphen? Dan hoeft u geen formulier in te vullen. U bent dan automatisch geregistreerd als kiezer.

Publicatiedatum 6-3-2024
Publicatieblad Rucphense Bode
Einddatum 7-6-2024