Voor : particulier
De energietransitie is in volle gang! Met elkaar gebruiken we steeds meer elektriciteit en wekken ook steeds meer op, zoals met zonnepanelen. We rijden steeds vaker elektrisch, koken elektrisch of hebben een warmtepomp die ook stroom nodig heeft. Hierdoor raakt ons huidige stroomnet te vol, zowel op de hoogspanningsnetten als op de netten in de wijken en buurten.
Omdat we steeds meer stroom verbruiken en gaan verbruiken is het belangrijk om de elektriciteitsnetten te versterken en te verzwaren. Zo voorkomen we problemen op langere termijn. Dit doen door nieuwe, sterkere kabels in de grond te leggen en door het plaatsen van nieuwe stroomhuisjes. Om ons klaar te maken voor de toekomst moet er in korte tijd heel veel gebeuren. Een enorme klus die niet onopgemerkt blijft, want ongeveer 1 op de 4 straten moet open om het elektriciteitsnet te verzwaren.
In aanloop naar deze mega-klus is in de afgelopen jaren gekeken op welke manier het verzwaren van de netten het beste uitgevoerd kon worden. Ook in de gemeente Rucphen is hier naar gekeken vanuit pilot projecten. Inmiddels zijn deze pilots opgevolgd door onze nieuwe aanpak: de Buurtaanpak. Hierin werkt Enexis actief samen met aannemers om de elektriciteitsnetten in Rucphen te versterken.
Door het analyseren van meetdata en prognoses van afname en opwekken van energie, kan Enexis zien waar in het laagspanningsnet de komende jaren knelpunten en/of problemen ontstaan. De buurten, waar de verzwaring het hardste nodig is, pakken we nu in één keer aan. Zo proberen we de overlast door het combineren van werkzaamheden zoveel mogelijk te beperken. Enexis informeert de bewoners van de wijken en de dorpen waar gewerkt wordt voor de Buurtaanpak vooraf actief. Zo wordt aangegeven waar en wanneer er gewerkt wordt en wat dit voor u betekent. Het verzwaren en aanpassen van de energienetwerken wordt in de woonwijken uitgevoerd. Alle werkzaamheden stemmen worden uiteraard zoveel mogelijk afgestemd met andere werkzaamheden van de gemeente en andere netbeheerders om de overlast te beperken.
Het bijplaatsen van transformatorstations, het verzwaren en bijleggen van de kabels en de aanpassingen aan het gasnetwerk kunnen komende jaren in uw woonomgeving zorgen voor hinder. Nieuwe locaties voor de extra stations moeten geschikt gemaakt worden en mogelijk komen straten open te liggen voor de werkzaamheden.
Wanneer jouw woonomgeving aan de beurt is brengt vanzelfsprekend Enexis iedereen op de hoogte waar, waarom, wanneer en hoe lang we bij aan de slag gaan. We hopen op begrip en doen onze uiterste best om de overlast voor iedereen te beperken. Naast de werkzaamheden die voor de grote energietransitie plaatsvinden, worden ook reguliere onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd aan het net. Of zijn er mogelijk storingen die Enexis moet oplossen. Deze zijn niet van te voren aangekondigd.
Wil je meer weten over Enexis en alle werkzaamheden? Hou dan de website in de gaten: www.enexis.nl