Rijbewijs aanvragen

Aanvragen

Voor : particulier

Brommer, motor, auto, bus, vrachtwagen, trekker
U vraagt uw rijbewijs aan in het gemeentehuis. Hiervoor kunt u nu direct een afspraak maken. U kiest uw eigen tijdstip en weet precies hoe laat u aan het loket kunt komen. Omdat onze medewerkers vooraf weten wat u wilt regelen, bent u sneller klaar.

Niet wachten?

De wachttijd aan de balie kan oplopen tot 30 minuten (avondopenstelling). Met een afspraak weet u precies hoe laat u aan het loket kunt komen en bent u sneller klaar.

Afspraak rijbewijs

Kosten

Tarieven 2017
Aanvraag: € 38,90

Vermissing: € 23,00 extra
Spoed: € 34,10 extra

Meenemen

 1. Geldig identiteitsbewijs.
 2. Een recente, goed gelijkende pasfoto die aan alle eisen voldoet. Als u een rijbewijs verlengt, mag dit niet dezelfde foto zijn als op uw huidige rijbewijs. 
 3. Bij verlenging: oud rijbewijs, afgegeven na 30 juni 1985. Als uw oude rijbewijs kwijt is, maken wij een vermissingsverklaring op. Hier worden extra kosten voor in rekening gebracht.

Toelichting

U heeft een rijbewijs nodig als u in Nederland woont en op de openbare weg wilt rijden met een motorrijtuig:

 • een personenauto,
 • bedrijfswagen,
 • bus,
 • motor
 • brommer
 • trekker:
  • Heeft u een trekkercertificaat gehaald voor 1 juli 2015? Dit kon u tot 1 juli 2016 tegen betaling omwisselen voor een T-rijbewijs.
  • Heeft u voor 1 juli 2015 uw B-rijbewijs gehaald? Dan krijgt u de categorie T automatisch bijgeschreven bij verlenging van uw rijbewijs. Tot de verlenging is uw rijbewijs geldig voor het besturen van een land- en bosbouwtrekker en een motorrijtuig met beperkte snelheid.
  • U kunt het T-rijbewijs eerder bij uw B-rijbewijs laten schrijven, bijvoorbeeld als u dit nodig heeft in het buitenland. U betaalt dan de normale aanvraagkosten.

Levertijd

Na uw aanvraag duurt het ongeveer vijf werkdagen voordat u het rijbewijs kunt ophalen. Dit komt doordat rijbewijzen op een centrale plaats in Nederland worden gemaakt. Omwisseling van buitenlandse rijbewijzen duurt langer.

In een aantal gevallen moet u een Eigen Verklaring aanvragen, voordat u het rijbewijs aan kunt vragen.

U moet medisch gekeurd zijn voordat u een rijbewijs aanvraagt als:

 • u een medische beperking heeft;
 • u een rijbewijs voor vrachtwagen of bus nodig heeft;
 • uw rijbewijs op of na uw 75e verjaardag verloopt.

U heeft voor de keuring een ‘Eigen Verklaring’ nodig. Dit is een formulier dat u bij de gemeente kunt kopen. U kunt hiervoor terecht bij de publieksbalie van het stadskantoor. Het formulier Eigen verklaring kan ook digitaal worden aangevraagd via het CBR  Zowel aan de Eigen Verklaring als aan de keuring zijn kosten verbonden.   
U kunt via Mijn CBR zien wat de status is van uw aanvraag 'Eigen verklaring'. Via ‘Mijn Eigen verklaring’ is onder andere te zien of de 'Eigen verklaring' is ontvangen door het CBR, welke correspondentie er is en bijvoorbeeld of een rapport van de medisch specialist al door het CBR is ontvangen.

afspraak voor afhalen rijbewijs

Geldigheid

Een rijbewijs is maximaal tien jaar geldig. Na deze periode moet u een nieuwe aanvragen.

Regels en informatie

Gerelateerde producten

Sluiten