Voor : ondernemer, particulier
Als u een (bouw)plan heeft, vraagt de gemeente u om in een vroeg stadium met omwonenden en bedrijven in de omgeving te praten over het plan. Zo wordt voor de gemeente duidelijk of er bezwaren zijn tegen uw plan. En of u onderdelen van het plan heeft aangepast als er bezwaren waren.
De gemeente gebruikt het verslag bij het beoordelen van uw (bouw)plan.
U hoeft het niet altijd met elkaar eens te worden. De omgevingsdialoog maakt duidelijk wat omwonenden en bedrijven in uw omgeving van uw plan vinden. Dat verandert niets aan de mogelijkheden die omwonenden en bedrijven hebben volgens de wet. Zij kunnen zienswijzen indienen tegen ontwerpbestemmingsplannen of bezwaar maken tegen bouwplannen. De gemeente zal bij tegenstrijdige belangen knopen doorhakken. Uiteindelijk kan de omwonende/het bedrijf nog beroep instellen, waarbij de rechter het laatste woord heeft.
Mensen willen binnen de gemeente Rucphen prettig wonen, goed ondernemen en prettig hun vrije tijd doorbrengen. Om ervoor te zorgen dat iedereen zich ook thuis blijft voelen, bespreken we het met elkaar als iemand iets wilt veranderen in de omgeving. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om een (bouw)plan van een woning of bedrijf. Of denk aan het veranderen van een bedrijf. Als er in de buurt een winkel of aannemersbedrijf komt, dan wilt u dat graag vooraf weten. Zo'n overleg noemen we omgevingsdialoog.
Gaat u bouwen of verbouwen is het altijd verstandig de buren hierover te informeren. Als u gaat bouwen in strijd met het bestemmingsplan, is zo’n gesprek met de directe omgeving in bepaalde gevallen verplicht. Of en in welke vorm u de dialoog gaat voeren, bepaalt u samen met de gemeente.