Zo pakken we de Eikenprocessierups aan

Met natuurlijke bestrijdingsmiddelen

Komende weken trekt aannemer Donker Groen door onze gemeente. De aannemer blaast natuurlijke bestrijdingsmiddelen in gemeentelijke bomen, zodat eitjes en jonge rupsen doodgaan. Natuurlijk willen we andere vlinders wél blijven zien. Daarom gebruiken we verschillende middelen.

In de buurt van beschermde vlinders gebruiken we aaltjes

De Vlinderstichting heeft in kaart gebracht, waar beschermde vlinders voorkomen. Bij die bomen gebruiken we aaltjes. Die geven de rupsen een darminfectie, waardoor ze doodgaan. De aaltjes blijven in de boom en waaien niet uit in de omgeving, waardoor het minder schadelijk is voor andere vlindersoorten.

Op andere plaatsen gebruiken we Xen-Tari

Dit is dodelijk voor rupsen van vlinders en motten - niet voor vogels. Het is gemaakt van een bacterie en stopt de eetlust van (bladetende) rupsen, waardoor ze doodgaan.

We pakken de rups op meer manieren aan!

Zodra er genoeg dieren zijn die rupsen eten, laten we de natuur haar gang gaan. Daarom hebben verschillende natuurliefhebbers afgelopen jaren nestkasten opgehangen in de gemeente. Die zijn voor mezen, vleermuizen, zwaluwen, spreeuwen en kauwen. Zij voeren de overgebleven rupsen maar wat graag aan hun jongen. Onze nieuwe aanpak voor het maaien van bermen helpt daarbij. Doordat we niet alles tegelijk maaien, komt er meer plek voor dieren die rupsen opeten. Rupsen die in de zomer overblijven en brandharen krijgen, laten we uit de bomen wegzuigen.

Voorkom overlast in uw tuin

Had u vorig jaar eikenprocessierupsen in uw eigen bomen? Houd dan de tuinvogels te vriend. Hang een nestkastje op en/of zorg voor beschutte plekjes. Vogelvoer heeft u niet nodig: met een volle buik eten de vogels geen rupsen meer. Meer informatie over de eikenprocessierups vindt u op http://rupsen.info.

Publicatiedatum 27-4-2022
Publicatieblad Rucphense Bode
Einddatum 1-6-2022