U bevindt zich hier: Home > Inwoner > Oekraïne > Informatie over verblijf van Oekraïense vluchtelingen in Nederland

Informatie over verblijf van Oekraïense vluchtelingen in Nederland

Inschrijven in de gemeente

Zodra Oekraïense vluchtelingen in Nederland zijn, moeten zij zich inschrijven bij de gemeente waar ze verblijven. Deze registratie is bijvoorbeeld nodig voor het toekomstige leefgeld. Maak hiervoor een afspraak bij de gemeente. Bel voor een afspraak naar 0165-349500.

Medische hulp

Het verlenen van medische zorg aan vluchtelingen uit Oekraïne wordt volledig vergoed via de Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg voor onverzekerden. Dit betekent dat zorgverleners bij het CAK ons subsidie kunnen aanvragen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft dit besloten. Meer informatie staat op: https://www.hetcak.nl/zakelijk/nieuws/2022/vergoeding-van-zorg-aan-onverzekerde-oekraiense-vl.

Onderwijs

Kinderen die vanuit Oekraïne naar Nederland zijn gekomen, hebben altijd recht op onderwijs. Hun verblijfsstatus doet er niet toe. Onder de groep Oekraïners zullen naar verhouding veel kinderen en jongeren zijn. Dit stelt het onderwijs landelijk voor een grote uitdaging. Hierbij geldt dat gemeenten en de veiligheidsregio’s hun uiterste best doen. Maar houd er rekening mee het onderwijs niet voor alle kinderen vanaf dag één georganiseerd is.

Bankrekening openen

Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen na aankomst in Nederland bij banken en andere betaaldienstverleners voortaan snel een betaalrekening openen. De Nederlandse aanbieders van betaalrekeningen staan klaar om grote aantallen vluchtelingen op te vangen. Met een betaalrekening kunnen zij onder meer leefgeld of loon ontvangen en dagelijkse boodschappen betalen. Bij iedere betaalrekening zit een IBAN, een betaalpas en de mogelijkheid om via internetbankieren of met een mobiele app te betalen en bankieren.
Op de website van Betaalvereniging Nederland  vind je meer informatie, ook in het Engels en  Oekraïens